تغييرات جوي توليدات كشاورزي سوريه را 20 درصد كاهش داد
به رغم وجود منابع آبي غني در سوريه، استفاده از سيستمهاي آبياري سنتي و كمبود دانش فني نوين در بخش كشاورزي اقتصاد كشاورزي سوريه را در برابر نوسانهاي آب و هوايي شامل خشكسالي و سيل آسيبپذير كرده است.
بنابراين گزارش، در سال زراعي جاري خشكساليهايي كه در طول زمستان در سوريه اتفاق افتاد كاهش 20 درصدي برداشت محصولات اساسي كشاورزي را در اين كشور به دنبال داشت به طوري كه برداشت گندم از 30/5 ميليون تن در سال 2006 ميلادي 7/4 تن، برداشت جو از 2/1 ميليون تن به 965 هزار تن و برداشت تابستانه پنبه از 1 ميليون تن به كمتر از 680 هزار تن در سال جاري رسيد.
طبق آمار رسمي سوريه، از آنجا كه 30 درصد از جمعيت سوريه به طور مستقيم از طريق كشاورزي امرار معاش ميكنند، كشاورزي در اين كشور از اهميت بسزايي برخوردار بوده و كاهش 20 درصدي توليدات كشاورزي در سال جاري نگراني كشاورزان و مسوولان اين كشور را به دنبال داشته است.
علاوه بر تغييرات جوي نظير خشكسالي و سيل در ماههاي اخير، يكي ديگر از عوامل آسيبرسان به بخش كشاورزي سوريه نبود فنآوري مدرن و استفاده از سيستمهاي آبياري سنتي در اين كشور است.
بنابراين گزارش، در حاليكه سوريه از منابع آبي غني بهرهمند است كشاورزان سوري هنوز بر آب باران متكي هستند و اين مسله آنها را نسبت به نوسانهاي آب و هوايي آسيبپذير كرده است.
در مناطق روستايي شمال شرقي سوريه كه بارش باران نسبت به مناطق ديگر كمتر بوده خسارات جدي به اقتصاد منطقه وارد شده و بسياري از كشاورزان بيكار شدهاند.
وزير كشاورزي سوريه در همين راستا از طرح 10 ساله دولت اين كشور مبني بر افزايش 38 درصدي زمينهاي كشاورزي تحت آبياري قطرهاي خبر داد و گفت: وزارت كشاورزي سوريه قصد دارد طي چند پروژه مديريت آبياري 38 درصد از زمينهاي كشاورزي سوريه را به شيوه قطرهاي آبياري كند.
بنابراين گزارش، پروژه ديگري كه وزارت كشاورزي سوريه در دست اجرا دارد يك پروژه 5 ساله است كه از سال 2006 ميلادي آغاز شده و با بودجهاي بالغ بر 420 ميليون دلار براي مدرنيزه كردن آبياري زمينهاي كشاورزي سوريه در حال اجرا است.
طبق آمار رسمي وزارت كشاورزي سوريه، در سال 2005 ميلادي از يك ميليون و 428 هزار و 811 هكتار زمينهاي تحت آبياري در سوريه تنها يك پنجم آن با استفاده از سيستمهاي آبياري نوين آبياري ميشوند.
بنابراين گزارش و طبق اظهارات وزير كشاورزي سوريه، به رغم مشكلات جوي و مديريتي كه سوريه در سال جاري در بخش كشاورزي داشته اين كشور از معدود كشورهاي عربي است كه هنوز در بسياري از محصولات اساسي كشاورزي به استثناي جو خودكفا است.
تقاضاي داخلي گندم در سوريه سالانه حدود 8/3 ميليون تن است در حاليكه توليد گندم سوريه در سال 2007 ميلادي 7/4 ميليون تن بوده و پاسخگوي نياز داخلي كشور خواهد بود.
بنابراين گزارش، بيشترين خسارت وارده در بخش كشاورزي مربوط به درآمدهاي حاصل از صادرات محصولات كشاورزي سوريه است زيرا اين كشور در سالهاي گذشته حجم قابل توجهي از مازاد محصولات كشاورزي خود را به كشورهاي همسايه خود صادر ميكرد و از محل درآمدهاي صادراتي بويژه صادرات پنبه ارزآوري مطلوبي براي كشور حاصل ميشد./
مترجم: كبري آكيشي